Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 6. szám
Turizmus

Turizmus

SZENTGOTTHÁRD
Történelem, kultúra, kikapcsolódás

Magyarország legnyugatibb városa több mint 830 éves történelmi múltra tekint vissza. A települést 1183-ban III. Béla király alapította azzal, hogy a franciaországi Trois Fontaines-ből érkező ciszter szerzeteseket a Rába és a Lapincs összefolyásánál telepítette le. A ciszterek munkájának köszönhetően hamar fejlődésnek indult a térség, s bár a XVI. és a XVIII. század között a szerzetesek nem használhatták szentgotthárdi birtokait, visszatérésük után ismét felvirágoztatták Szentgotthárdot. A XIX. században az ipar vált meghatározóvá, Széll Kálmán, a térség országgyűlési képviselője munkásságának (is) köszönhetően számos gyár létesült és indult fejlődésnek, amely egy ipari és gazdasági szerepkör betöltésére predesztinálta a települést. Napjainkban is meghatározó pillér az ipar, azonban egyre hangsúlyosabb a turizmus és a kulturális élet szerepe.

Épített örökség, látnivalók:

Magyarország harmadik legnagyobb - s talán az egyik legszebb - barokk temploma, városunk jelképe a Nagyboldogasszony templom. Dorffmeister István és Matthias Gusner freskói, Kaspar Schrezenmayer kézzel faragott, csodálatos intarziás berakásokkal készült bútorai és Jozef Schnitzer szobrai díszítik az 1748 és 1779 között épült templomot, amely ékes példája a barokk építészet - és képzőművészet - lenyűgözőségének.
A ciszter kolostorépület (ma városháza) alapkövét 1740-ben tették le, 1746-ban költöztek be és vették birtokukba az új rendházat a szerzetesek. A Franz Anton Pilgram tervei alapján készült épület belső díszítését szintén Dorffmeister, Gusner és Schrezenmayer készítették, amelyek közül több eredeti formájában megtekinthető. A Hivatal nyitvatartási idejében a kolostorépület közösségi helyiségei látogathatóak, igény szerint épületvezetéssel.
A korabeli írások a ciszterci kolostor könyvtárának leírásánál említik meg, hogy milyen megnyugtató érzés az ablakból kitekinteni az apátság kertjére. A heiligenkreuzi időkben alakították ki a barokk kertet, gyümölcsösök és fasor alkotta a mai nevén emlegetett Várkertet, amely ma a város legnagyobb közparkja. A helyi védettséget élvező terület számos növényritkaságot felsorakoztató angolparkból és egy barokk kertből áll.
Szentgotthárd műemlékei közül legidősebb a magtár-színház, így ez az épület végigkíséri a város történetének évszázadait. A ciszterek letelepedésük időszakában egy, a korához képest nagy léptékű templomot építettek, amely 1605-ben elpusztult. Az új templom 1676-77 között épült fel, amelyet 1787-1790 között Marian Reutter prior alakíttatott át magtárrá. A templomot az 1980-as években színházzá építették át, s jelenleg is a város kulturális életének központja.
A múzeum épületét, az ún. „Stájer-házat" a Wieser József báró által 1902-ben létesített kaszagyár külföldi munkásai részére építették. 1983-tól, Szentgotthárd alapításának 800. évfordulójától ad otthont a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumnak. Az intézmény alapgyűjteményét elsősorban a szlovén nemzetiségű Gáspár Károly (1914-1982) általános iskolai igazgató gyűjteménye képezi, valamint több kisebb szentgotthárdi gyűjteményből tevődik össze.
Szentgotthárd főtere a XVIII-XIX. században épült házaival megőrizte az egykori, polgáriasodó város képét. Egy darabka történelem minden egyes épület. Iparos műhelyeknek, kávéházaknak, kaszinónak, nyomdának, kulturális és művelődési köröknek adtak otthont a múltban a főtéri házak, amelyekben ma üzletek, kávézók és lakások kaptak helyet. A kellemes kisvárosi hangulatú, mégis nyüzsgő téren áll a település alapítójának, III. Béla királynak a szobra is.
A település régi temetőkápolnája a mai napig fennmaradt, s a Rába folyó bal partján, a kaszagyár szomszédágában található kis ligetben áll. A római katolikus kápolna épülete barokk eredetű, ma gótikus stílusú, s a heiligenkreuzi és zirci apátság idején a ciszterek temetkezési helye volt. Főoltára barokk stílusú, Joseph Schnitzer műve. E kápolnába temetkeztek 1756-tól a rend elhunyt tagjai.

Szórakozás, kikapcsolódás:

A St. Gotthard Spa & Wellness fürdő a valódi spa, wellness- és gyógyfürdők minden igényét kielégíti. A medencéket a közelben levő parkban található termálkút látja el cca.: 35° C fokú termálvízzel. A kikapcsolódni vágyó vendégek egy valódi mediterrán világba csöppenhetnek: a termálfürdő hatalmas üvegkupolája alatt pálmafák, banánfák és egész évben zöldellő növények biztosítanak különleges hangulatot. Itt még a januári hidegben is mediterrán nyár lakozik.

A filmek szerelmeseinek a Csákányi László Filmszínház nyújt lehetőséget a szórakozásra. Az 1913-ban épült mozi az országban egyedülálló, hiszen fennállása óta megszakítás nélkül, folyamatosan moziként működik. A kívül-belül megújult és modernizált filmszínház névadója Csákányi László, Jásza Mari-díjas Érdemes és Kiváló művész, aki egykor a város gimnáziumának tanulója volt. A kínálatban nem csupán a legújabb filmek, hanem ún. társművészeti alkotások is helyet kaptak, így a londoni Globe Színház előadásain túl Broadway-darabokat, koncerteket és balettelőadásokat is láthatnak az érdeklődők.

Aki Szentgotthárdra érkezik, garantáltan nem fog unatkozni, ha kipróbálja interaktív, rejtvényekkel és kihívásokkal teli, izgalmas kalandjátékainkat. Annak, aki szeretné bejárni nemcsak Szentgotthárdot, hanem a kistérséget és az Őrséget is, és egy játékos nyomozás közben szívesen a végére járna egy történelmi rejtélynek is, a Kaland & Játékot ajánljuk. A játék megvásárolható a Tourinform irodában (Füzesi út 3/A.), valamint a Pannon Kapu Kulturális Egyesületnél (Széll K. tér 7.)
Városunk történetének meghatározó állomása az 1664. évi szentgotthárdi csata, amely során a keresztény császári csapatok győzelmet arattak a török seregek felett. Ha szeretne utánajárni, hogyan is történt (vagy történhetett volna?) a csata, keresse fel a Pável Ágoston Múzeumot, és járja végig a Szentgotthárdi Hadiösvényt. A kalandokban Jonathan Hunt (Görög László színművész) segíti. Mindkét játékot PIERROT fejlesztette.

A sportok és az aktív kikapcsolódás kedvelőinek is számos lehetőséget kínálunk. A Rába, mint az ország egyetlen vadvízi evezésre alkalmas folyója várja a turistákat, emellett pedig kitűnő horgászhelyeket is kínál. A Hársas-tó nyáron a strandolni vágyók, az év többi szakában pedig a kirándulók, horgászok célpontja lehet. A hűvös erdők és a dús, gyógynövényekkel teli mezők között kanyargó turistautak igazi természeti kincsek közé kalauzolja a kirándulókat.

Rendezvények:

Szentgotthárd gazdag programkínálattal várja az ide érkezőket. Egész évben kiállítások, koncertek, hagyományőrző és sport programok színesítik a város életét.
Legnagyobb rendezvényeink a Szentgotthárdi Történelmi Napok és a Szerelmesek Fesztiválja.
A Történelmi Napok a szentgotthárdi csatához kapcsolódó többnapos rendezvényünk jelmezes felvonulással, a szentgotthárdi csata felelevenítésével, jurtákkal, tábortűzzel, fegyverzet-, lovas-, életmód bemutatókkal, íjászattal, hagyományőrző népi játékokkal, népművészeti vásárral, mesterségek utcájával, résztvevő nemzetek zenés-táncos produkcióival, „Gasztrocsatával" és fúvószenekari találkozóval, valamint élő koncertekkel.
A Szerelmesek Fesztiválja egy országosan is egyedülálló és kuriózumnak számító fesztivál, amely számos programot kínál a szerelem témája köré épülve nem csak szerelmeseknek. Kiállítások, színházi előadások, mozifilmek, koncertek, író-olvasó találkozók, kézműves vásár és gyermek programok várják a fesztiválozókat.

Kiemelendő még a Hopplá Könnyűzenei Fesztivál, a Csatafutás, az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap, a Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál és az adventi programsorozat is.

Ajánlott linkek:

- www.helloszentgotthard.hu
- www.pannonkapu.hu
- www.csakanyimozi.hu
- www.szerelmesekfesztivalja.hu
- www.tortenelminapok.hu